Salih Karakuzu

Ey benim develerim Hakkınızı Helal Edin

Salih Karakuzu

Evvel zaman içinde büyük bir deve sürüsüne sahip bulunan bir adam, ölüm döşeğine yatmış, öleceğini artık anlamış.  Çocuklarına bütün develerimi benim etrafıma toplayın demiş. Onlar da emri yerine getirmişler, bütün develeri toplayıp etrafına dizmişler.

Bu adam develere:

Ey benim develerim! Şimdiye kadar elimden geldiğince size çok iyi baktım, hiçbir şeyi esirgemedim,

öyle sanıyorum ki hakkınızı asla yemedim. Ben artık ahirete gitmek üzereyim, sizden ricam şu, bütün haklarınızı bana helal ediniz. Ben de ahirete huzur içinde gideyim demiş.

Develer ise:

Hepimiz hakkımızı helal ediyoruz, anamızın ak sütü gibi helal olsun. Yalnız bir hakkımız var ki onu katiyen helal etmeyiz! demişler.

Bu defa sahibi ikilmiş:

Nedir o? diye sormuş.

Develer de:

Sen bize her hususta çok iyi baktın, biz de sana elimizden geldiğince hizmetimize devam etik.

Bu hususlarda hiçbir diyeceğimiz yoktur.

Ancak bizim gibi eti yenir, sütü içilir, derisi giyilir, yünü kullanılır, pek ağır yükleri aşır durumdaki koskoca faziletli develeri; eti yenmez, sütü içilmez, derisi, kılı işe yaramaz, Üstelik fazla yük taşımaz, cılız bir merkebin arkasında yürüttün, halbuki bu bizim şerefimize aykırıydı, her gören bize gülüyor ve ayıplıyordu! İşte bu hakkımızı asla helal etmeyiz!

Bu kısadan hisse odur ki

Yetkisi geniş olan bir zat, kendi halkını içlerinde en itibarsız, şeref yoksunu ve faziletsiz kimselerin eline teslim eder de, halkın içinde bulunan faziletli insanları ve bütün halk onlara uymak mecburiyetinde bırakırsa, acaba o halk hakkını helal eder mi, bunu bir düşünmeli!

Vesselam

Salih KARAKUZU

Yazarın Diğer Yazıları