Türkiye sınırında ABD-Yunanistan işbirliği artıyor

ABD ve Yunanistan'ın, Türkiye ve Rusya'yı hedef alan işbirliği yeni boyutlar kazanarak devam ediyor. ABD'nin, Yunanistan'ın Türkiye sınırına çok yakın mesafedeki Dedeağaç limanına askeri sevkiyatları sürüyor. Belde son günlerde önemli ziyaretçileri de ağırladı.

Türkiye sınırında ABD-Yunanistan işbirliği artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dedeağaç Türkiye sınırına kuş uçuşu 23 kilometre, İpsala Sınır Kapısı’na ise karayoluyla 45 kilometre mesafede bulunuyor.

ABD stratejik konuşlanma noktası haline getirdiği ve adeta bir lojistik üssü olarak kullandığı Dedeağaç limanına bugüne kadar binlerce parça askeri teçhizat sevk etti. Son olarak Kasım 2022’deki büyük sevkiyatla gündeme gelen Dedeağaç’a Mart ayında da önemli sevkiyatların yapıldığı ortaya çıktı.

Yaklaşık 1500 parçadan oluşan zırhlı araç ve teçhizatlar, 4 Mart’ta U.S. Liberty Pride ve 7 Mart’ta ise U.S.N.S Brittin gemileri ile limana getirildi. ABD’ye ait bu araç ve teçhizatın Avrupa’nın çeşitli noktalarındaki üslere takviye için gönderildiği bilgisi paylaşıldı. Sputnik o sevkiyatların fotoğraf ve videolarına ulaştı.

Türkiye sınırında ABD-Yunanistan işbirliği artıyor

1500 parçadan oluşan ABD'ye ait zırhlı araç ve teçhizatlar, 4 Mart’ta U.S. Liberty Pride ve 7 Mart’ta ise U.S.N.S Brittin gemileri ile Dedeağaç limanına getirildi.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilime ateşle yaklaşan ABD, Yunanistan’ı aynı zamanda Rusya’yı çevreleme politikalarında kullanıyor.

Özellikle Rusya'nın Ukrayna operasyonu sonrası Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereğince Türkiye boğazları kapatınca Dedeağaç limanının rolü de hayli arttı.
Liman başta ABD olmak üzere İngiltere, İtalya gibi NATO ülkelerine Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi Rusya sınırına yakın ülkelere askeri teçhizat sevkiyatında kullanılıyor. Yani bu liman aynı zamanda Türk boğazlarına alternatif bir yol olma niteliği de taşımaya başladı.

Bakmadan Geçme