Türkiye, savaş uçağı açığını kapatmak istiyor.

2028'de 20 adet KAAN savaş uçağı Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek. 2028 kadar Türkiye, savaş uçağı açığını kapatmak istiyor.

Yunanistan tedarik ettiği 20 Rafale ile Türk F-16’larına karşı Ege cenahında havada üstünlük sağladı.

Öte yandan Yunanistan, 24 Rafale savaş uçağı yanında 58 adet F-16’sını modernize ediyor. 

İlaveten 28 opsiyon yanında 20 adet F-35 de alıyor. Gazze konusu patlak verdiğinde ABD’nin uçak gemilerini Doğu Akdeniz’e sevk etmesi de dikkate alınırsa Türk Hava Kuvvetlerinin caydırıcı ve göreve hazır bir yapıda olması artık acil bir ihtiyaç.

Rafale ve Eurofighter Typhoon arasındaki temel farklar nelerdir?

Rafale, Mach 1.8'lik bir azami hıza sahiptir ve çok çeşitli silahları taşıyabilir.

Eurofighter Typhoon, mükemmel manevra kabiliyeti ve havadan havaya savaş yetenekleriyle biliniyor. Mach 2.0+ azami hıza sahiptir.

Typhoon'un en son Tranche 4 varyantları hem havadan havaya hem de havadan yüzeye modlarıyla yönlendirilebilir Captor-E Aktif Elektronik Olarak Taranan Dizi (AESA) radarına sahiptir.

PIRATE sistemli Typhoon, eski Rafale IRST'nin önemli ölçüde önündedir.

Typhoon’un, iki EJ200 motoru yaklaşık 18.143 kg birleşik itme gücü üretir ve uçak 2.494 km azami hıza ulaşır. 65.000 fit yüksekliğe ulaşabilir

Rafale'nin iki M-88 turbofan motoru, toplamda 15.422 kg itme gücü üretir, uçak saatte 2222 km azami hıza ulaşır.50.000 ft yüksekliğe ulaşabilir. 

Rafale’in kaska entegre görüş sisteminin olmaması ise hava savaşlarında büyük bir dezavantajdır

Rafale:  havadan havaya ve havadan yere algılama yetenekleri sağlayan RBE2 radarını içerir,Rafale OST optik sistemleri dar bir görüş açısıyla kızıl ötesi ışınlar ve kamera ile tarama yapmaktadır.

Rafale: Rafale, MBDA MICA ve Meteor gibi havadan havaya füzelerin yanı sıra SCALP seyir füzesi ve çeşitli güdümlü bombalar gibi havadan yere silahlar da dahil olmak üzere çok çeşitli silahları taşıyabilir. Ayrıca dahili 30 mm'lik bir topa sahiptir.

Typhoon: Typhoon, MBDA AMRAAM ve ASRAAM gibi havadan havaya füzelerin yanı sıra Paveway lazer güdümlü bombalar ve Storm Shadow seyir füzeleri gibi havadan yere silahları taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca 27 mm Mauser topuyla donatılmıştır.

Bakmadan Geçme