TOBB Uzmanından 6 Adımda E-İhracat Stratejileri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) e-ihracat yapacak şirketler için önemli tavsiyelerde bulundu. E-ihracat zorlukları ve üstesinden gelme yöntemleri konusunda altı maddelik önemli bir liste sunan Çiğdemli, ihracat yapmayı düşünen firmalar için bir rehber niteliği taşıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın e-ihracatın toplam ihracattaki payını 2028 yılına kadar yüzde 10'a çıkarma hedefinden bahsederek e-ihracatın önemine dikkat çekmesi, şirketlerin bu alana olan ilgisini artırdı. Özellikle henüz e-ihracata adım atmamış üreticileri cesaretlendirmeyi amaçlayan Çiğdemli, açıklamasında e-ihracata yeni başlayacak firmaların doğru hedef pazar seçiminin önemini belirtiyor ve ağır ağır ilerleyerek 3-4 ülkeyle başlamanın yararını vurguluyor.

Hedef pazar belirlendikten sonra ödeme yöntemleri konusunda da açıklamalarda bulunan Çiğdemli, genelde tercih edilen Stripe ve PayPal gibi sistemlerin Türkiye'deki yasal düzenlemeler nedeniyle kullanımının sınırlarına değiniyor. E-ticaret siteleri, global pazaryerleri ve yerel bankalar üzerinden ödeme alma konusunda bilgilendirme yapıyor ve büyük çaplı e-ihracat operasyonları için yurtdışında şirket açmanın avantajlarından bahsediyor.

Yabancı ülkelere yoğun şekilde gönderim yapacak şirketler için yurtdışında şirket açmanın ekonomik faydalarını anlatan Çiğdemli, ürün iadelerinin yönetimi konusunda da stratejik önerilerde bulunuyor. İadelerin maliyetini en aza indirebilmek için depo yönetimi ve yerelleştirme politikalarını geliştirmenin önemine değiniyor.

Dil engelinin e-ihracat sürecine etkilerine de değinen Çiğdemli, günümüz teknolojileri ile bu engellerin kolayca aşılabileceğine dikkat çekiyor. Yapay zeka çözümleri ve çeviri hizmetleri sayesinde yabancı dil bilgisi olmayan firmaların bile e-ihracatta başarılı olabileceğinin altını çiziyor.

Son olarak, şirketlerin farklı ülkelerin ticari kuralları, gümrük masrafları ve vergi yasaları gibi regülasyonlarını iyi bilmeleri gerektiğini vurgulayan Çiğdemli, bu öğrenme sürecinin e-ihracat stratejileri için belirleyici olduğunu söylüyor. Ürün maliyeti ve fiyatlandırmaların bu bilgilere göre yapılması gerektiğini belirterek, detaylı bir piyasa araştırması ve önceden planlama yapılmasının önemine değinerek açıklamalarını tamamlıyor.

Bakmadan Geçme