• Haberler
  • Dünya
  • Özel Sektörden Ay'a Tarihi İniş: Nova-C Ay'a Ayak Bastı!

Özel Sektörden Ay'a Tarihi İniş: Nova-C Ay'a Ayak Bastı!

Intuitive Machines şirketi tarafından geliştirilen ve NASA'ya ait bilimsel faydalı yükler taşıyan insansız uzay aracı Nova-C, Ay yüzeyine güvenli bir şekilde inmeyi başardı. Nova-C, Ay'a inen ilk özel uzay aracı olarak kayıtlara geçti.

Özel Sektörden Ay'a Tarihi İniş: Nova-C Ay'a Ayak Bastı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnsansız uzay aracı Nova-C, tarihi bir başarıya imza atarak Ay yüzeyine iniş yaptı. ABD merkezli Intuitive Machines firmasının geliştirdiği bu araç, NASA'nın önemli bilimsel ekipmanını taşıyarak özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk Ay inişi olma unvanını kazanmış oldu. Geçtiğimiz hafta bir SpaceX Falcon-9 roketi ile yörüngeye fırlatılan Nova-C, planlandığı şekilde Ay'ın tozlu zeminine temas etti. Türkiye saatiyle 02.23'te Ay'a iniş yapan araçtan alınan ilk sinyaller, aracın başarıyla görevine devam ettiğinin bir göstergesi oldu. Intuitive Machines Uçuş Direktörü Tim Crain, yaptığı açıklamada Ay yüzeyinde olduklarını ve iletişim halinde bulunduklarını memnuniyetle duyurdu.


Nova-C'nin bu başarılı inişi, uzay taşımacılığındaki özel sektör rolünü ön plana çıkararak yeni bir dönemin işaretini veriyor. SpaceX'in Falcon-9 roketiyle yörüngeye taşınan araç, NASA'nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) programı kapsamında çeşitli bilimsel ve teknolojik yükleri Ay yüzeyine ulaştırmış bulunuyor. İlk Ay'a iniş denemesi olan IM-1 görevinde, yörüngeye 2013 yılında kurulan ve Teksas'ta merkezlenmiş Intuitive Machines şirketi tarafından geliştirilen Nova-C, NASA ile imzaladıkları üç sözleşme kapsamında önemli bir görev üstlendi. Bu başarı, hem şirketin hem de özel sektörün uzay alanında ne kadar ileri gidebileceğinin bir göstergesi olarak tarihe geçti.

Bakmadan Geçme