Macron, Çin'le gerilimi tırmandıracağı için NATO'nun Japonya'da büro açmasına karşı

Fransa'nın NATO'nun Japonya'da irtibat bürosu açma planını ayladır engellediği, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu fikre bizzat itiraz ettiği basına sızdı. Fransız yetkililere göre 'Macron, NATO-Çin gerilimini tırmandırabilecek herhangi bir plana katılma konusunda temkinli'.

Macron, Çin'le gerilimi tırmandıracağı için NATO'nun Japonya'da büro açmasına karşı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ABD'nin Hint-Pasifik bölgesinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) benzer ittifaklar inşa etmesinin üstüne NATO'nun Japonya'da irtibat bürosu açma planı haber alınırken, bu gelişmelerden ittifak üyesi Fransa'nın rahatsız olduğu belirtildi.

Adı üzerinde Kuzey Atlantik

Financial Times'a (FT) konuşan Fransız yetkililere göre NATO'nun gelecek yıl Japonya'nın başkenti Tokyo'da irtibat bürosu açma planlarını onaylama konusunda isteksiz olan Fransa, NATO'nun erişimini tüzüğünde belirtilen bölgeyle, yani Kuzey Atlantik'le sınırlaması gerektiği görüşünde

Macron'a göre 'büyük hata olur

Nisandaki Çin ziyaretini 'Avrupa'nın ABD'nin emir eri olmaması ve stratejik özerkliğini kazanması' mesajıyla tamamlayan Fransa Cumhurbaşkanı, NATO'nun Kuzey Atlantik'in ötesine genişlememesi gerektiği mesajı da veriyor. Macron, geçen haftaki açıklamasında, "NATO'yu spektrumunu ve coğrafyasını genişletmeye zorlamakla büyük hata yaparız" dedi.

NATO'nun Japonya'da irtibat bürosu açabilmesi için 31 NATO üyesinin oybirliğiyle onayı gerekiyor. Yani Fransa'nın bunu engelleme potansiyeli var. Paris'in pozisyonuna ilişkin haberler, Macron'un Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşme maratonunu Avrupa'nın ABD'yi takip ederek Tayvan konusunda Çin'le çatışmaya girmemesi sözleriyle tamamlamasından 2 ay sonra patlak verdi.

Bakmadan Geçme