Jet gümrük' dönemi başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasını amaçlayan anlaşmayı onayladı. Bu hat Avrupa ile Çin arasında yük taşımacılığının kesintisiz devam etmesini sağlıyor ve Asya'daki ürünlerin Avrupa'ya ulaştırılma süresini 15 güne indiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla dün Resmi Gazete'de yayımlanan habere göre, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi kapsamında Gümrük Transit İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına Yönelik Ön Veri Değişimine İlişkin Anlaşma, 18 Ağustos 2022'de Bakü'de imzalanmıştı. Bu anlaşma, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasını hedefleyerek, eşya ve taşıtların gümrük kontrolünün hızlandırılmasını sağlamak için yakın iş birliği yapılmasını öngörüyor.

Anlaşma, üç ülkenin topraklarında veya arasında demiryoluyla gerçekleşen bütün transit işlemlerinde uygulanacak. Taraf devletlerin risk analizi sistemlerine göre, uluslararası transitteki eşyalar ilke olarak fiziksel muayeneye tabi tutulmayacak, ancak taraflar x-ray görüntülerini de paylaşabilecek. Anlaşma kapsamında, "Üçlü İş Birliği Komisyonu" kurulacak. Bu Komisyon, anlaşmanın düzgün bir şekilde işlemesini ve gümrük işlemlerinin sorunsuz yerine getirilmesini sağlayacak.

BTK Demiryolu, Avrupa ile Çin arasındaki yük taşımacılığının kesintisiz devam etmesine olanak tanıyor. Asya’daki ürünlerin Avrupa’ya ulaştırılma süresini 15 güne kadar indiren BTK hattı, Türkiye'den başlayarak Kafkasya, Orta Asya ve Çin arasındaki kesintisiz ulaşım girişimi olan Orta Koridor’un bir ayağını oluşturuyor. Bu, tarihi İpek Yolu'nun yeniden hayata geçirilmesine olanak sağlayan Orta Koridor Projesi için önemli bir adımı temsil ediyor. İlk ihracat treni 2020 yılında Çin'e ulaşan BTK Demiryolu hattı, 829 kilometrelik bir uzunluğa sahip.

Bakmadan Geçme