• Haberler
  • Dünya
  • James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en uzak yıldızı keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en uzak yıldızı keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin en uzak yıldızını keşfetti. 'Earendel' adı verilen bu yıldızın ışığı, James Webb Uzay Teleskobu'nun merceğine ulaşmak için tam 12.9 milyar yıl yol kat etti.

James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en uzak yıldızı keşfetti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

James Webb Uzay Teleskobu, kozmosun en uzak yıldızını tespit etti. "Earendel" adını taşıyan bu yıldızın, Büyük Patlama'nın gerçekleşmesinden 13.8 milyar yıl sonra yaklaşık bir milyar yıl içinde oluştuğuna inanılıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, evrende bulunan en uzak yıldızı keşfetti. "Earendel" adlı yıldızdan gelen ışığın, James Webb Uzay Teleskobu'nun objektifine ulaşması tam 12.9 milyar yıl sürdü.

Bilim insanları, Earendel'in şu an Dünya'dan tam 28 milyar ışık yılı uzakta olduğunu hesapladılar. Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası, Gündoğumu Yayı galaksisinde bulunan Earendel'in "B" tipi bir yıldız olduğunu gösterdi.

Earendel, son derece büyük bir yıldız olarak kabul ediliyor ve güneşten iki kat daha sıcak olduğu ifade ediliyor. Earendel'in, Büyük Patlama'dan yaklaşık bir milyar yıl sonra oluştuğu düşünülüyor.

NASA, keşfedilen bu yıldızla ilgili olarak şunları belirtti: "Bu keşifler, yıldız fiziği alanında evrenin yeni bir cephesini aydınlatmış ve galaksilerin erken evrelerinde tespit edilebilen en küçük kozmik cisimler olduğu döneme dair bilim insanlarına yeni bir perspektif sunmuştur. Ekip, bunun Büyük Patlama'da yaratılan evrenin ham maddeleri olan hidrojen ve helyumdan oluşan ilk nesil yıldızlardan birinin keşfine yönelik umut veren bir adım olabileceği konusunda dikkatli bir umuda sahiptir."

Daha önceki en uzak yıldız rekoru, Hubble Teleskobu tarafından tespit edilmiş ve Büyük Patlama'dan yaklaşık 4 milyar yıl sonrasına ait olduğu gözlemlenmişti.

Bakmadan Geçme