İran'da ahlak polisinin darp ettiği iddia edilen 16 yaşındaki gencin beyin ölümü gerçekleşti

İran'da 1 Ekim'de başörtüsü takmadığı gerekçesiyle metroda ahlak polisleri tarafından darp edildiği ancak ailesinin kaza olduğunu ifade ettiği 16 yaşındaki Armita Garawand'ın beyin ölümünün gerçekleştiği aktarıldı.

İran’da 1 Ekim’de başörtüsü takmadığı gerekçesiyle metroda ahlak polisleri tarafından darp edildiği ancak ailesinin kaza olduğunu ifade ettiği 16 yaşındaki Armita Garawand’ın beyin ölümünün gerçekleştiği aktarıldı.

İran’ın başkenti Tahran’da 16 yaşındaki Armita Garawand adlı kız çocuğun başörtüsü takmadığı gerekçesiyle metroda ahlak polisleri tarafından darp edildiği iddia edilmiş, Garawand’ın ailesi “Bütün videoları kontrol ettik ve bu olayın bir kaza olduğu bizim açımızdan kanıtlandı. Halktan çocuğumuzun iyileşmesi için dua etmelerini rica ediyoruz” demişti. İran basını, 1 Ekim’de yaşanan olayda komaya giren 16 yaşındaki Garawand’ın beyin ölümünün gerçekleştiğini duyurdu. Garawand’ın durumuna ilişkin ailesinden bir açıklama yapılmadı.

Mahsa Amini benzetmesi

Garawand’ın başörtüsü takmadığı gerekçesiyle metroda ahlak polisleri tarafından darp edildiği öne sürülmüştü. Ancak aile tarafından bunu gerçek olmadığı olayın kaza olduğu aktarılmıştı. İran halkı, Garawand ile Tahran’da gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini arasında benzerlik olduğunu dile getirmişti.

Ne oldu?

Norveç merkezli "Hengaw" adlı insan hakları örgütü, Tahran’da geçtiğimiz 1 Ekim’de 16 yaşındaki Armita Garawand’ın başörtüsü takmadığı gerekçesiyle metroda ahlak polislerinin saldırısına uğradığını ve bu nedenle komada olduğunu iddia etmişti. Metro istasyonunun güvenlik kamerasına yansıyan anlarda, 16 yaşındaki çocuğun arkadaşlarıyla birlikte metroya bindiği, saniyeler sonra arkadaşları tarafından sürüklenerek metrodan çıkarıldığı görülüyor. Görgü tanıkları, kız çocuğunun bayıldıktan sonra kafasını metrodaki demire çarptığını belirtiyor. Metro içerisinde ise herhangi bir görüntü kaydı bulunmuyor.

Bakmadan Geçme