• Haberler
  • Dünya
  • Güney Afrika Büyükelçisi Madonsela'dan İsrail'e Sert Eleştiri: Dokunulmazlık Sona Ermeli

Güney Afrika Büyükelçisi Madonsela'dan İsrail'e Sert Eleştiri: Dokunulmazlık Sona Ermeli

'Uluslararası Adalet Mahkemesi'nde İsrail'in Dokunulmazlığının Sonu mu?'

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD), İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali ve uygulamalarıyla ilgili hukuki değerlendirmelerin yapıldığı danışma görüşmeleri sürerken, Güney Afrika'nın Hollanda Büyükelçisi Vusi Madonsela'ın suçlamaları gündemi sarsıyor. Madonsela, İsrail'in insan hakları ihlallerinde bulunarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve bu eylemlerinin uluslararası toplumun sessizliğinde gerçekleştiğini eleştirdi. Güney Afrika Büyükelçisi, İsrail'in dokunulmazlık zırhının ne zaman kırılacağını sorgulayarak, Gazze'ye yapılan askeri müdahalelerdeki vahşeti dile getirdi.

Madonsela, Güney Afrikalıların İsrail'in ayrımcılık politikalarını apartheid ile kıyaslayarak bu durumu şiddetle kınadıklarını belirtti. Büyükelçinin İsrail'in Filistinlilere uyguladığı baskıları vurgulayarak uluslararası toplumun harekete geçmesi çağrısında bulunması dikkatleri üzerine çekti.

Suudi Arabistan'ın Hollanda Büyükelçisi Ziad bin Maashi al-Atiyah da İsrail'in uluslararası hukuka uyma sorumluluğunun altını çizdi ve Filistin halkının maruz kaldığı şartları "soykırım" olarak nitelendirdi. Atiyah, İsrail'in uluslararası toplumun tepkilerine rağmen yerleşim politikaları sayesinde bir Filistin devletinin kurulmasını imkansız hale getirdiğini, ayrıca Kudüs'ün bölünmez başkent olarak ilan edilmesinin Filistinlilerin kendi geleceğini belirleme hakkına saygısızlık olduğunu ifade etti.

Cezayirli hukukçu Ahmed Laraba da konuyla ilgili düşüncelerini mahkemede paylaştı. Laraba, İsrail'in oyunlarla ve yanıltıcı argümanlarla Batı Şeria'daki hukuki ve fiziki işgallerini meşrulaştırmaya çalıştığını ve bu durumun 1948'den bu yana devam eden işgali gösterdiğini söyledi. Ayrıca, Laraba Batı Şeria'daki yerleşim sayısının son 10 yılda 180 bin artarak 700 bin kişiye ulaştığını vurgulayarak, bu durumun bölgedeki gerginliği ve çatışmaları körüklediğini belirtti.

Bakmadan Geçme