• Haberler
  • Dünya
  • Güneş'te son 6 yılın en güçlü fırtınası meydana geldi.

Güneş'te son 6 yılın en güçlü fırtınası meydana geldi.

Dünya, son yılların en güçlü jeomanyetik fırtınasıyla sarsıldı. Özellikle Kuzey Amerika'yı etkileyen bu fırtına, Türkiye dahil olmak üzere kutup ışıklarının izlenmesine olanak tanıyabilir.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) yayınladığı bildiriye göre, söz konusu fırtına, elektronik cihazlarda ciddi problemlere neden olma potansiyeline sahip. Güneş'te meydana gelen patlama sonucunda ortaya çıkan jeomanyetik fırtınanın, elektronik araçlarda sorunlara yol açabileceği konusunda uyarı yapıldı. Bu tür fırtınalar genellikle, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi sonucu meydana gelir ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir.

Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekedeki aktiviteden kaynaklandı. Birkaç gün önce Güneş'te meydana gelen bir patlama, doğrudan Dünya'ya büyük miktarda parçacık akışına neden oldu.

Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, bu olayın ardından gezegenin bir Güneş fırtınasının etkisi altında olabileceğini öngörmüştü. Ancak, bu kadar güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilememişti.

Yapılan analizler, söz konusu fırtınanın son altı yılın en güçlü örneği olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, Aralık 2019'da Güneş'in başlattığı son evrede üretilen en güçlü fırtına olarak kaydedildi. Bu leke, daha önce saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.


 

Bakmadan Geçme