Beyin sinyalleri yazıya dökülüyor!

Çinli bilim insanları, elektrokortikografi sayesinde kişilerin zihninden geçenleri sözlü olarak ifade edebiliyor.

Beyin sinyalleri yazıya dökülüyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zihinden geçenleri yazıya döken teknoloji gerçek oldu.

Son yapılan çalışmalarla bilim insanları, zihinden geçen düşünceleri doğrudan yazıya dökmeyi başardı.

South China Morning Post'un haberinde, beyin-bilgisayar arayüz teknolojisindeki ilerlemelerle birlikte, insanların zihinlerinden geçenlerin, kısa biçimlerle sözlü olarak ifade edilebildiği belirtiliyor.

Çalışmada, beyin sinyallerini kaydeden bir çeşit elektrofizyolojik görüntüleme olan “elektrokortikografi” kullanılıyor.

Beyin tümör ameliyatı geçiren 5 hasta üzerinde yapılan çalışmada, elektrotlar aracılığıyla beyin aktiviteleri kaydedilerek hastalardan farklı tonlarda bir heceyi söylemeleri isteniyor.

Bu süreçte, ses tonunu tanıyan algoritmaların kullanılmasıyla beyin sinyalleri tespit ediliyor ve Mandarin Çincesinde kullanılan ton ve hece bilgileri ile eşleştiriliyor.

Çalışmada, elektrotlar beyin aktivitelerini kaydederken kullanılan model de beyin sinyallerindeki ton ve heceden bu aktiviteleri tespit ediyor.

Çinli bilim insanlarının çalışması, kişilerin beyin aktivitelerinin sözlü olarak ifade edilebilmesi açısından bir ilk özelliği taşıyor.

Fudan Üniversitesi, Tiencin Üniversitesi ve ShanghaiTech Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bu çalışmanın sonuçları, "Science Advances" adlı bilimsel dergide yayında.

Bakmadan Geçme