Azerbaycan, İsrail'den yeni bir uydu satın aldı

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, Israel Aerospace Industries'in Azerbaycan'a toplam maliyeti 120 milyon $ olan iki uydu tedarik edeceğini doğruladı.

Azerbaycan, İsrail'den yeni bir uydu satın aldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Azerbaycan uzay ajansı Azercosmos, iki iletişim uydusu ve bir gözlem uydusu işletiyor.

Geçen hafta Azercosmos, Azersky uydusuyla temasını kaybettiğini bildirdi.

Azersky yörüngede kalmaya devam ediyor, ancak Azercosmos onunla yeniden temas kurmaktan vazgeçti.

Bu nedenle, Azercosmos, "yerel kurumların isteklerine uygun olarak modern teknolojik gelişmenin zorluklarına cevap veren yeni, daha yüksek çözünürlüklü bir gözlem uydusu projesi" için bir proje başlattığını duyurdu.

İran'a coğrafi yakınlığı nedeniyle İsrail, Azerbaycan'ı bölgede önemli bir stratejik müttefik olarak görüyor.

Cohen'in ziyareti Bakü ile güvenlik bağlarını güçlendirmenin yanı sıra ekonomik ve turizm ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyordu.

Dönemin Savunma Bakanı Benny Gantz geçtiğimiz Ekim ayında Azerbaycan'ı ziyaret etmişti.

Yıllar boyunca yayınlanan raporlar, İsrail'in Azerbaycan'a Tavor tüfekleri, radar ekipmanları, hava savunma sistemleri ve çeşitli casus teknolojileri de dahil olmak üzere silah ihraç ettiğini iddia etti.

Azeri yetkililer, Karabağ savaşında İsrail'in insansız hava araçlarını kullandıklarını bile söylemişti. İsrail bu haberleri hiçbir zaman resmi olarak doğrulamadı.

Haaretz tarafından geçen ay yayınlanan bir raporda, Azerbaycan Silk Way Airlines tarafından uçurulan 92 kargo uçuşunun son yedi yılda İsrail Ovda Hava Üssü’ne indiği ortaya çıktı.

Kargonun niteliği İsrail makamları veya Azeri uçuş şirketi tarafından açıklanmadı, ancak Haaretz, Ovda'nın İsrail'de patlayıcıların ülkeye girip çıkabileceği tek havaalanı olduğunu belirtti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, Azerbaycan 2020-2022 yıllarında toplam 37 milyon dolarlık silah ithal etti ve bu süre zarfında İsrail'den satın alınan silahlar toplam 22 milyon dolar oldu.

Ne Bakü ne de IAI, Azerbaycan'ın İsrail'den satın almayı planladığı uydu türleri hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi.

Şirket, araştırma ve iletişimin yanı sıra uydu yer istasyonları dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için uydular geliştirmekte.

29 Mart'ta İsrail, Ofek casus uydusunun yeni bir versiyonunu yörüngeye fırlattı.

Bakmadan Geçme