Recep Tayyip Erdoğan: Hedef terör belasından tamamen kurtulmak ve geleceğe yürümek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere açıklamada bulundu ve soruları yanıtladı. Erdoğan, Hedefimiz Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü, kardeşliğini dinamitlemeye çalışan terör belasından artık tamamen kurtulmak ve geleceğe yürümektir. Biz, terörle mücadelede önemli başarılar elde ettik'' dedi.

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya ziyareti sonrasında gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye-İtalya 4. Hükümetler Arası Zirve Toplantısı kapsamında İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile eş başkanlık yaptıklarını belirten Erdoğan, ilgili bakanların da katılımıyla ikili ilişkiler ile bölgesel ve küresel meselelerin ele alındığını ifade etti. İki ülke arasındaki iş birliğini farklı alanlarda derinleştirme yönünde önemli kararlar aldıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İş Forumu'nun kapanışını Meloni'yle birlikte gerçekleştirdiklerini aktardı. Foruma her iki ülkeden çok sayıda iş adamının katıldığını, forum vesilesiyle Türk firmalar ve İtalyan şirketleri arasında muhtelif iş birliği alanlarında 10'dan fazla mutabakat ve anlaşma imzalandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Forum kapsamında ayrıca savunma sanayi firmalarımızın katılımıyla bir etkinlik de düzenlendi. Son yıllarda somut projelerle güçlenen savunma sanayi iş birliğimizi yeni ortaklıklarla daha da ilerletmek arzusundayız. Nitekim son dönemde İtalyan firmalarıyla iş birliğini derinleştiren Baykar firmamız, bu süreci Leonardo'yla imzaladıkları protokolle devam ettirdi' değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Başbakanı Meloni'yle görüşmelerinde ikili ticaretin 30 milyar dolardan 40 milyar dolara yükseltme hedefini belirlediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gerek bakanlarımızın, gerek iş çevrelerimizin görüşmeleri neticesinde inanıyorum ki kısa zamanda bu hedefi de yakalayacağız. Ayrıca zirve vesilesiyle ikili iş birliğimizi daha da güçlendirecek 11 belge imzaladık ve zirve bildirisini kabul ettik. Ziyaretim kapsamında İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'yla da yararlı bir görüşme gerçekleştirdik. İkili münasebetlerimizin derinleştirilmesi hususunda atılacak adımları ve bölgesel gelişmeleri kendileriyle de değerlendirme fırsatımız oldu. Cumhurbaşkanı Mattarella'yı ve Sayın Meloni'yi ülkemize davet ettim. Ayrıca Papa Fransuva'nın vefatı nedeniyle Vatikan'a taziye ziyaretinde bulundum ve Papalık Makam Vekili Kevin Joseph Farrell'le görüştüm' açıklamasını yaptı.

İtalya Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla görüşmelerinde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine desteğini istikrarlı şekilde ortaya koyan İtalya'nın bu istikamette somut katkılarını beklediklerini kendilerine ifade ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Avrupa Güvenlik Mimarisi'nin yoğun şekilde tartışıldığı bir dönemde Türkiye'nin Avrupa'nın ekonomik ve askeri güvenliği bakımından kritik önemini görüşmelerimizde vurguladık. Bu konularda yakın eş güdüm içinde çalışmalarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık. Ukrayna bağlamında sahada ve diplomasi masasında yaşanan son gelişmeleri de ele aldık. Akdeniz ve Orta Doğu'da barış, güvenlik ve refahın sağlanabilmesinin ancak İsrail-Filistin meselesinin iki devletli nihai bir çözüme kavuşmasıyla mümkün olabileceğini tekraren vurguladık. Gazze'de ateşkese dönülmesi, Filistin devletinin tanınması ve insani felaketin ortadan kaldırılması için İtalya'nın desteğinin daha güçlü şekilde gösterilmesi beklentimizi ifade ettik. Suriye'de ve Libya'da istikrar ve barışın temin edilmesi için yapılabilecekleri de değerlendirdik. Suriye'nin terör unsurlarından temizlenmesi, devlet kurumlarının güçlendirilmesi, yaptırımların sona erdirilerek yeniden inşa faaliyetlerine hız verilmesi konularında görüş alışverişinde bulunduk. Görüşmelerimizin ve aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum' dedi.
İtalya'nın özellikle Afrika'ya yönelik müşterek adım atma konusunda Türkiye'ye teklifi bulunduğuna değinenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bizce iş birliği yapılmaması için hiçbir sebep yok. Rahatlıkla İtalya'yla böyle bir adımı atabiliriz. Bu teklife sıcak baktığımızı ben de görüşmemizde Sayın Meloni'ye ifade ettim. Nitekim şu anda Afrika'dan beklentiler var. Afrika konusunda bizim yaklaşımımız bellidir. Afrika'yla ticaret, yatırım, insani yardım ve diplomasi gibi pek çok alanda tarihi adımlar attık.

Biz Afrika ülkeleri ile göz hizasında ve 'kazan-kazan' esaslı bir ilişki kurduk ve bunu da genişletiyoruz. Bu yaklaşımımızı paylaşan Batılı ülkelerle de Afrika kıtasında iş birliği zeminimizi genişletmekten memnuniyet duyarız. Bu doğrultuda ikili ve üçlü iş birliklerine, ortaklıklara her zaman sıcak bakıyoruz. İtalya ile karşılıklı ticaret hacmimizi 30 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarabilecek güç, her iki tarafta da var. İtalya ile ilişkilerimiz geçmişten bu yana gayet olumlu bir seyir izliyor. Tarihi bağlarımız, aynı denizi paylaşmamız, köklü iş birliğimiz, ortak çıkarlarımız ve benzer düşündüğümüz konuların çokluğu, ilişkileri geliştirmekte elimizi güçlendiriyor. Bu nedenle ayakları yere basan, sağlam hedefler koyuyor ve onlara ulaşmak için gayret gösteriyoruz. Ticaret başta olmak üzere birçok alanda Türkiye ve İtalya arasındaki dayanışmanın artırılması temel hedefimizdir' değerlendirmesinde bulundu.

İtalya ile Türkiye arasında güçlü bir iş birliği ve ortak projeler geliştirme potansiyeli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya ile iş birliği alanlarından birinin de savunma sanayisi olduğunu dile getirdi. Erdoğan, 'Bu konuda gerek bizim firmalarımızın oradaki yatırımları gerek İtalyan şirketlerin coğrafi ve kültürel yakınlığın da etkisiyle Türkiye'ye ilgisinin artması iki ülkenin de çıkarınadır' ifadelerini kullandı.

'Yıllardır bu konuda çok önemli adımlar attık ve belirli bir mesafe de aldık'

Sadece savunma sanayii değil, havacılık, uzay gibi yüksek teknoloji odaklı sektörlerde de iş birliği fırsatlarını değerlendirdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Savunma sanayii son zamanlarda Avrupa ülkelerinin odaklandığı bir alan. Biz yıllardır bu konuda çok önemli adımlar attık ve belirli bir mesafe de aldık. İlerleyişimizi sürdürüyoruz. Geliştirdiğimiz silah sistemleri, hava, kara ve deniz mühimmat ve araç-gereç dünya tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. İtalya'da savunma sanayiinde tecrübeye sahip bir ülke. Karşılıklı olarak teknoloji transferi Türkiye'nin yerli savunma sanayini güçlendireceği gibi İtalya'ya da yeni bir bakış ve enerji sağlayacaktır. Bu alanda İtalya gibi önemli bir ülke ile yapacağımız dayanışma, ülkelerimizin alacağı mesafeyi artırır. Bizim bu konudaki görüşümüz, yüzde 100 yerli ve milli savunma sanayii hedefimize ulaşmak. Yunanistan ile de iş birliğini iyi komşuluk, dostluk ve müttefiklik temelinde ilişkileri geliştirmenin gayreti içerisindeyiz' şeklinde konuştu.

'Terörsüz Türkiye konusunda önemli süreçten geçiliyor. Önümüzdeki günlerde terör örgütü PKK'nın kendini feshedeceği ve silahları bırakacağı yönünde açıklama yapması bekleniyor. Bu yönde haberler var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Artık Türkiye PKK terörü konusunda sona geldi mi?' sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu konuda istihbarat teşkilatımız çalışmalarını devam ettiriyor. Bildiğiniz gibi Sırrı Süreyya Önder DEM heyetinin içerisindeydi. Allah şifalar versin. Bu işi, biliyorsunuz, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığımız yürütüyor ve İbrahim Kalın Bey bu konuda çalışmalara öncülük yapıyor. Hedefimiz Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü, kardeşliğini dinamitlemeye çalışan terör belasından artık tamamen kurtulmak ve geleceğe yürümektir. Biz, terörle mücadelede önemli başarılar elde ettik. Demokratikleşme konusunda, en ileri adımları attık. Terörün artık tamamen ortadan kaldırılması ve yeni bir dönemin kapılarının açılması için de Cumhur İttifakı olarak güçlü, kararlı bir irade ortaya koyduk. Artık terör örgütü de çıkmaz yola girdiğini anlamalı ve kendilerine yapılan çağrının gereğini yerine getirmelidir. Bu süreçteki en büyük motivasyonumuz evlatlarımıza terörsüz bir Türkiye, terörsüz bir ülke bırakmak. Biz motivasyonumuzu koruyoruz. Sivil siyasetin güçlendiği, huzurun kökleştiği, kaynaklarımızın geleceğe, teknolojiye, kalkınmaya ayrılacağı bir Türkiye için çalışıyoruz. Türkiye'de tefrikaya artık yer olmadığını dost-düşman görecek, milletimizin toplu vuran sinesini hiçbir topun sindiremeyeceğini anlayacaklardır. Daha önce de söyledim: Terörsüz Türkiye bir al-ver süreci değil, bir kardeşlik iklimidir. Milletimizin onlarca yıllık özlemidir' açıklamasını yaptı.

Suriye'nin toprak bütünlüğünün Türkiye için vazgeçilmez olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Suriye hükümetinin de aynı hassasiyetle hareket ettiğini biliyoruz. Suriye'deki silahlı grupların Suriye Savunma Bakanlığı çatısı altında toplanması ve Suriye'nin birliğine, bütünlüğüne katkı sağlaması oldukça önemli. Federatif yapı konusu ise ham hayalden öteye gitmeyen bir husustur. Suriye gerçekliğinde de yeri yoktur. Suriye'de federal yönetim hayalleri kurarak, bölgeyi tehdit edecek kararlar değil, bölgenin istikrarına hizmet edecek kararlar almalarını tavsiye ederim' diye konuştu.

Bölgede oldubittilere müsaade etmeyecek, Suriye ve bölgenin kalıcı istikrarını tehdit edecek, tehlikeye sokacak hiçbir girişime izin vermeyeceklerinin altını bir kez daha çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Suriye'de Şam yönetimi dışında bir otoritenin de, Suriye ordusu dışında silahlı yapılanmanın da kabul edilmeyeceği Suriyeli yetkililerce ilan edildi. Çalışmalarını da bu yönde sürdürüyorlar. Bizim de sınır güvenliği konusunda yaklaşımımız benzer. Sınırlarımızın hemen ötesinde bir ve bütün Suriye dışında herhangi bir zorlama yapıya müsaade etmeyiz. Bütün grupların bir ve bütün Suriye için çalışması, enerjilerini de kuvvetlerini de bu amaç için seferber etmesi en akıllıca seçenektir. Suriye'de tüm grupların temsilini, diyalogunu önceliyoruz. Soğukkanlılıkla, binlerce yıllık devlet müktesebatımızla, sükunetimizi koruyarak barışa hizmet ediyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Bakmadan Geçme