• Haberler
  • Dünya
  • ABD Yüksek Mahkemesi, Reina dahil IŞİD saldırılarıyla ilgili davada sosyal medya lehine karar verdi

ABD Yüksek Mahkemesi, Reina dahil IŞİD saldırılarıyla ilgili davada sosyal medya lehine karar verdi

IŞİD'in 2015 Paris ve 2017 Reina katliamlarıyla ilgili internet ve sosyal medya şirketlerine ABD'de açılan davalarda, en üst mahkeme, platformların üçüncü kişilerin çevrimiçi yayımladıkları içeriklerle ilgili dava dokunulmazlığının bulunduğunu onayladı. Şimdiki halde sosyal medya şirketleri büyük hukuki zafer kazandı.

ABD Yüksek Mahkemesi, Reina dahil IŞİD saldırılarıyla ilgili davada sosyal medya lehine karar verdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul'da Reina gece kulübü katliamı ve Paris'teki eşzamanlı terör saldırılarının kurbanlarının ailelerinin 'teröre yardım ve yataklıkla ilgili sivil hasarların tazminine izin veren' federal Terörle Mücadele Yasası'ını ihlal ettikleri iddiasıyla Twitter, Facebook, Google ve YouTube'a açtığı iki ayrı davayla ilgili ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararı açıklandı.

'İnternet ve sosyal medya şirketlerinin pasif olarak iletişim platformları sağlamaktan fazlasını yaptığı' iddiasıyla dava açan aileler, şirketlerin, 'hizmetlerinin, IŞİD tarafından üye toplama aracı olarak kullandığını bilmelerine rağmen, ilgilenebilecek kişilere IŞİD videolarını önererek, daha fazla izleyici kazanma ve reklam gelirlerini artırmanın peşinde oldukları' suçlamasını yöneltti.

Ancak ABD Yüksek Mahkemesi'nin 9 üyesi, söz konusu davalarla ilgili İletişim Ahlakı Yasası'nın 230. maddesindeki içeriğin, benzer durumlarda internet şirketlerini yükümlülükten koruduğunu oy birliğiyle kabul etti.

Gerekçeli kararı yazan Yargıç Clarence Thomas, 'sosyal medya şirketlerinin tavsiyelerinin, malzemeyi ilgilenebilecek kullanıcılarla eşleştirmek için muazzam bir içerik okyanusunda gezinen agnostik algoritmalardan ibaret olduğunu' savundu.

Yargıç Thomas, "Bu algoritmaların yaratılmış olması, hizmetleri cep telefonunda uyuşturucu işi bağlamak için kullanılan bir telefon şirketine atfedilenden daha fazla suçluluk teşkil etmez" diye akıl yürüttü.

'Temelde, iddiaların, yanlış olduğunu bile bile kusur işlemekten ziyade IŞİD'in bu platformları kullanmasını engellemeyi başaramama suçlamasına dayandığını' söyleyen Thomas, "Ailelerin hak iddia edebilmeleri için Twitter, Google veya başka bir sosyal medya platformunun IŞİD'e her saldırıda yaygın şekilde ve bile bile yardım ettiğini göstermeleri gerekir" dedi.

İlgili alanda uzmanlaşmış Columbia Üniversitesi hukuk profesörü Timothy Wu, kararın, 'İletişim Ahlakı Yasası'nın 230. maddesinin kapsamını daraltmasını isteyenler için ümitvar olmadığını söyledi.

İnternet platformlarını diğer kişilerin içeriği nedeniyle dava edilmekten korumaya yönelik 1996 tarihli 230. Madde, sosyal medya platformlarının dokunulmazlık kalkanı olarak işlemekle eleştiriliyor.

Biden yönetiminin bile 230. Madde reformu için mahkemeden medet umduğunu belirten Wu, "Ancak yargıçlar sosyal medya şirketlerinin tarafını tuttu" dedi. Bunun Kongre'ye bir şeyler yapması için yenibaskı oluşturduğunu, ama mevcut siyasi atmosferde gerçekten bir şey yapılacağından şüphe duyduğunu sözlerine ekledi.

Oybirliğiyle alınan karar, sosyal medya şirketleri ve destekçilerini sevindirdi.
ABD Ticaret Odasını temsil eden avukat Andrew Pincus, kararı ifade özgürlüğü için zafer ve 230. Madde'nin internet platformlarına açılan davalara karşı koruma sağladığının doğrulanması olarak gördüğünü belirtti.

Avukat Pincus, "Aksi bir karar, bu platformları inanılmaz bir dava çığına maruz bırakırdı" diyerek ekledi:

Bakmadan Geçme